2.časť
Keksíky s bylinkami
Prísady:
9 hrnčekov celozrnej múky
1 hrnček droždia
1 PL soli
1 PL cesnaku
1 PL byliniek
Postup:
(ak chcete, je možné nahradiť 2 hrnčeky múky 1 hrnčekom nasekaných orieškov alebo semiačok a 1 hrnčekom ovsenej múky) Zmiešame suché prísady a pridáme približne 3 hrnčeky vody. Vymiesime na cesto, ktoré vyvaľkáme. Cesto má byť hrubé asi 4 mm. Vykrojíme alebo vyrežieme formu a pečieme 10-15 minút pri 180 stupňoch. Keksíky je dobré nechať cez noc v trúbe alebo aspoň 8 hodín, aby dobre preschli.
Keksíky s medom
Prísady:
150 g pšeničnej múky
200 g ovených vločiek
2 PL medu
1 ČL polievky zo slepačieho bujónu
2 vajíčka
150 ml mlieka
Postup:
Všetko zmiešame do rovnomerného cesta a vymodelujeme postavičky alebo placky. Uložíme ich na vymastený plech alebo použijeme papier na pečenie. Pečieme v predhriatej trúbe približne 10-15 minút pri 220 stupňoch. Skladujeme v látkovom vrecku aby zostali chrumkavé. Trocha nasekaných byliniek urobí keksíky zdravšími.
Super zdravé psie keksíky
Prísady:
2-3 kg ražnej múky
2 kg pšeničnej múky
cca. 100-150 g sójového granulátu
cca. 100-150 g sójových vločiek
500 g špaldových semiačok
300 g pohánky
pšeničné otruby
cca. 250 g sézamu
cca. 100-150 g ľanových semiačok
cca. 100-150 g slnečnicových semiačok
cca. 100-150 g tekvicových semiačok
kvasnice
3-4 PL jodidovanej morskej soli
cca. 150-200 ml olivového oleja
voda
Ďalšie možné prísady:
Sójové kocky
všetky možné druhy celozrných vločiek
sézamová pasta s alebo bez soli
bylinková zmes
Prísady sú z časti už solené, preto sa odporúča nepoužívať už ďalšiu soľ. Množstvá semiačok si môžeme podľa uváženia zmeniť ako chceme. Prísady bez udaného množstva pridávame od oka a podľa uváženia, ale nepridávame veľa sóji, pretože robí cesto príliš jemným.
Postup:
Semiačka necháme poriadne zmäknúť v horúcej vode. Všetky prísady zmiešame do rovnomerného cesta, ktoré sa nelepí a je primerane suché. Vymodelujeme, asi ako päsť veľké chlebíky (približne 3cm priemer), pritom si stále múčime ruky. Položíme blízko seba na plech vyložený papierom na pečenie. Pri 180 stupňoch pečieme hodinu. Necháme dobre vychladnúť (najlepšie cez noc v pootvorenej trúbe). Potom znova rovnako pečieme. Keď sú chlebíky aj po vychladnutí mäkké, musia sa znova piecť. Až keď sú riadne vychladnuté a tvrdé sú hotové. Treba však dávať pozor na teplotu pri pečení, aby sa nespálili. Teda môžeme teplotu alebo polohu plechu meniť. Chlebíky po poriadnom vychladnutí (najlepšie 1-2 dni) skladujeme na suchom mieste, dobre uzatvorené, vydržia veľmi dlho čerstvé. Cesto vystačí na približne 80-90 chlebíkov. Samozrejme môže sa piecť menšie množstvo, pri tom samozrejme treba uvážlivo meniť množstvo prísad. Jeden chlebík výjde potom oveľa lacnejšie ako kupovaný v obchode a viete presne, čo v ňom je.
Psie keksíky s mrkvou
Prísady:
770 g múky
335 g ovesných vločiek
1 PL. Sušeného prášku alebo čerstvého nadrobno nakrájaného cesnaku
1 PL. Sušenej alebo 25g čerstve vňaťky
1/2 č.l. soli
2 PL. Kalziumkarbonátu
1 malá mrkva
55 ml rastlinný olej
Postup:
Suché prísady zmiešame. Pridáe olej, mrkvu a približne 3 hrnčeky vody. Cesto vypracujeme, vyvaľkéme a vykrojíme formičkami. Pri 180 stupňoch približne 10-15 minút pečieme. Teplotu znížime na 70 stupňov a keksíy necháme v trúbe kým nestvrdnú a nie sú chrumkavé (4-6hodín).